pondělí 2. června 2014

Hrbatice na Hrbu

Původně zamýšlený vrchol jarní sezóny se postupem času měnil na další z "tréninkových" závodů. Nevím jak to mají ostatní, ale já každým závodem trénuji na závod další :) Aneb "cesta je cíl" :) Člověk se tak méně stresuje z toho, že mu vrchol sezony třeba nevyjde. Na Hrb jsem se ale přece jen připravovala trošku zodpovědněji a přizpůsobila si posledních 6 týdnů před závodem tak, aby víceméně odpovídaly tomuto plánu na padesátku.
První ultra sezony po sérii krátkých běhů. Jela jsem do předhůří Beskyd natěšená, jak malé děcko :) Navíc s prognózou, že tam bude bahýnko a snad i během dne mělo sprchnout, prostě paráda. Nakonec od rána svítilo sluníčko, což nic nezměnilo na tom, jak moc jsem se na závod těšila. Mým cílem bylo zaběhnout si trať ke své spokojenosti a zvládnout to ve zdraví, v co nejkratším čase.

takhle se těším :)

Bájenky se tentokrát sešly v hojném počtu :)
Padesátka vystartovala v 10 hodin a hned v úvodu se běželo rychle. Snažila jsem se krotit a nechala se předbíhat davem. Někde na 3-4 kilometru se pole roztrhalo a tempo zklidnilo. Neslyšela jsem už za sebou žádné kroky. Asi jsem poslední. Však co ... jsem pomalá, ale vytrvalá ... časem někoho doženu. Občas se za mnou ale přece jen někdo objevil a předběhl mě. Někde na desátém kilometru jsme přebíhali silnici a organizátor mě povzbuzuje a volá "sedmá žena"! Cože??? proč mi toto říká? vůbec jsem to nechtěla slyšet. Co s takovou informací asi udělá můj mozek: ... zrychli, to vypadá nadějně. Naštěstí moje předsevzetí, s nikým se nehonit, zvítězilo. Dál si držím svoje tempo.

zn: krajina kochací

Na občerstvovačce probíháme kolem svatby. Kaplička na louce, romantika jak blázen. Možná ale jen pro nás běžce ... nevím, jak ten náš závod v pozadí, vnímali svatebčané :) Ale bylo to milé zpestření.
Poslední kopec před otočkou. Asi jediné místo na trati, kde bych uvítala hůlky. Docela mi pomáhá, že se tudy vlečou turisti. Motivuje mě to k rychlosti. Já přece nejsem žádný turista! :) Cestou dolů se zase naproti mě škrábe nějaký školní výlet. Děti nastavují ruce na plácnutí, jedna holčička na mě volá "vyhraj teto!" což mě tak rozesměje, že mě rázem chytne křeč do břicha. No a od té doby křečuji až do cíle. Tuhle břicho, tuhle cosi v zádech, a bedra a trapézy a játra ... běžím hrbatá, jen aby to co nejmíň bolelo. Hrbatice na Hrbu :)

hrbatice

Zpáteční cesta do cíle ubíhala rychle tak do čtyřicátého kilometru. Posledních deset jsem se zaříkávala, že už nebudu běhat. Nikdy, nic, s nikým, nikde, nikam. A jak už to tak bývá, tato nasupenost mě stále držela v tempu :) Padesátka byla nakonec skoro padesáttrojka a mně se podařilo ji zvládnout za 6:08 hodin. Zápis z Garmina zde. V cíli jsem prý ani nevypadala unaveně :)

v cíli ... jak já se umím přetvařovat :)
A ještě malá epizodka pro pobavení ... na předposlední občerstvovačce jsem si dala pivo. Po vyběhnutí to pak chvíli trvá, než se to v bříšku srovná a tak jsem čekala, kdy půjde přebytečný vzduch z bříška ven ... ohlédnu se, přede mnou, za mnou, nikde nikdo. Vpravo pastviny, vlevo keříky ... a tak to šlo hlasitě ven ... Jenže v tom keříky skončily a za nimi palouček a na paloučku asi dvacet židliček s účastníky jakéhosi kurzu, jak koukají, cože za hovádko to vyběhne zpoza keříků ... ehm .. ještě že mi viděli už jen záda :)))


20 komentářů:

  1. Renčo, běžela jsi skvěle. Rád jsem tě potkal nejen před startem, ale i na trati :) A těm "kurzantům" na židličkách jsme z kámošem říkali, že tam sedí zbytečně, že dneska ten vlek už nepojede :-) A´t ti to běhá a fotku z trasy máš zde: http://1bubobubo.rajce.idnes.cz/2014_05_31_Valassky_Hrb/#2014Valassky_Hrb_151.jpg

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jéé díky za foto :) Musím říct, že jsi nám svým neutuchajícím optimismem všem zvedal náladu a díky za to! Těším se, že se zase na nějaké taškařici potkáme :)
      Ad kurzanti ... já jsem to vůbec nepochopila, co tam dělali? :)

      Vymazat
    2. No to asi nikdo z nás :-))))) Prostě tam jen tak seděli a užívali si "hlášek" jednotlivých běžců a běžkyň :-))))
      Těším se někde na viděnou :-)

      Vymazat
  2. :) Renato, ses dobra!! Tyhle situace, kdy si clovek mysli, ze je nekde sam.. a pak se znenadani objevi nejaka vyprava, skolni vylet.. ci buhvi co..:).. To znam.. Myslim, ze to patri k veselemu pobihani..
    Art se dari! 12:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, je třeba si uvědomit (a od teď budu!), že to nejsme jen my, kdo může někoho překvapit či přímo vyděsit, když třeba vyskočíme z lesa mezi dav turistů na cestu nebo se za někým najednou objevíme a způsobíme mu srdeční zástavu :)))
      Ale jak já se styděla ... :)

      Vymazat
  3. Vyhraj teto! je fakt výborné povzbuzení :o)) Jinak paráda, trocha trápení k tomu asi patří, přeci jen je to dáááálka :o) Ať se daří

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jasně, na nějaký bolístky se zapomene hned v cíli :) ale na hlášky tohoto typu, na ty si vzpomenu ještě několikrát :)))

      Vymazat
  4. Blahopreju, teto! Ten treninkovej plan je taky peknej, stahuju si ho :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teta děkuje ;-)) Plán jsem brala orientačně, aby člověk trénoval dostatečně a efektivně. Ale nakonec jsem si ho upravila tak, že jsem ho skoro předělala :)

      Vymazat
  5. to proklínání všech a všeho na posledních deseti kilometrech mě pobavilo, naprosto znám takové podobné situace :D krásný popis závodu, člověk má hned chuť vyběhnout na podobný taky, jak je to plné optimismu! :) ať to stále tak skvěle běhá! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, díky :) Já už mám dnes taky zase chuť vyběhnout :) Všechno bolavé zapomenuto :) Měj se fajn, R.

      Vymazat
  6. Gratulace k pěknému výkonu! Z Tvého článku to vypadá jako takový veselý výlet s kamarádkama :) A s tou Hrbaticí na Hrbu jsi mě fakt pobavila :-)
    Jiřík

    OdpovědětVymazat
  7. Jiříku, teď už to tak taky vidím :)) A těším se na další takový :)
    Ať Ti to taky tam s těma mýma kamrádkama běhá :)

    OdpovědětVymazat
  8. ahojky, tady mas far fotek z dobehu do cile na Dolni Morave a rozhovor s Valentem:-)
    http://therress.rajce.idnes.cz/STRC_-_Dolni_Morava_2014/

    Mej se hezky. Tereza

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Terezo, moc děkuji!!! Už jsem fotky použila na nový článek :) Akorát včera jsem za ně poděkovala přes mail automatu na googlu :))) nějak mi to asi tou únavou nedošlo :)))
      Díky a ať Ti to běhá!! R.

      Vymazat
  9. Hezkýýýýý!
    Smějeme se doma nahlas!
    ...až se Orouš lekl, co že se to děje?
    Jsi borka!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :))) Borka jsi Ty!!! Netrpělivě vyhlížím článeček, který doplní ten nástřel v mailu ;-)

      Vymazat
  10. Hezký článek,
    já na Hrbu běžel jen 30km.
    Teď se chystám na Hostýnskou osmu, můj první ultra.
    Třeba někde naviděnou,
    Mirek
    (na Hrbu č.376)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale Mirku, třicítka není "jen" :) Gratulace k výkonu, ať jde příprava a přeji moc štěstí na H8!!!

      Vymazat
    2. Dík za přání štěstí na H8! Můj první ultra a bylo z toho 1.místo v kategorii :-). Mirek

      Vymazat