sobota 27. dubna 2013

Beautiful Day

Svratka
Jsem si vědoma, že to, co teď budu psát, moc nekoresponduje s mým předchozím článkem. Tak jak většinou běhám s někým, tak v sobotu se stalo, že jsem na běh zůstala sama. No nic, aspoň vyzkouším nová sluchátka. Na hudbu normálně neběhám. Nějak pociťuji potřebu mít kontrolu nad svými tělesnými zvuky a taky ráda poslouchám les. Sluchátka jsem si koupila pouze proto, že se chystám v létě běžet 24hodinovku na ovále a tam to asi bez hudby nepůjde ... pokud nebudu chtít skončit v blázinci :)

Když mě dnes všichni pustili k vodě :) tak jsem se rozhodla běžet k řece. Něco delšího, po rovince a ne v lese, abych nelitovala ucpaných uší. Prvních pár stovek metrů jsem byla nervózní, že nebudu slyšet přijíždět auto a něco mě zajede nebo vběhnu pod kolo cyklistovi. Ale to brzy přešlo. Pak mě taky znervóznilo, když se nějaký chodec v mém směru, desítky metrů přede mnou, otočil. Vím, že mě běžně chodci registrují dlouho dopředu, ale teď mě to rozhodilo, že asi strašně funím ... Pak jsem ale vyběhla do polí a veškerá nervozita ze mě spadla.

Než se z domu dostanu ke Svratce, tak musím přeběhnout Palackého vrch a protože jsem si dnes naordinovala objem při nízké tepovce, tak jakmile se cesta začala prudce zvedat, chtěla jsem přejít do chůze. V tom mi ale Bono začal zpívat It's a beautiful deeeéééj a kolem to slunko a rozkvetlý stromy a prázdno a mě se najednou chtělo lítat a do chůze jsem vůbec nepřešla. Na tváři široký úsměv a hrnula jsem si to nahoru, abych si chůzí ten krásný den nepokazila.


Když jsem přiběhla k řece, měla jsem za sebou už 6 kilometrů, ale zlákal mě rozcestník, který hlásal 10km k soutoku Svratky se Svitavou. Tak když je tak krásně, tak si nedám jen jednu řeku, ale rovnou dvě :) S tou hudbou v uších jsem se cítila tak nějak bezstarostně a nic nebyl v tu chvíli problém.

cyklostezka kolem Anthroposu

peřeje na Svratce :)

Cesta ubíhala jak po másle, ani nevím jak, ale za pár písniček jsem byla tam a zase zpět :) Párkrát jsem se teda musela při nějakým rychlejším songu krotit, protože se mi tempo po tom asfaltu kolem řeky docela rozbíhalo. Nohy využívaly každý kousek chodníčku v trávě a sice marně hledaly kořeny a bahno a šutry, ale i takovéto tréninky jsou potřeba. A hudba mi v té jednotvárnosti strašně pomohla. Proč jste mi už dávno neřekli, co na té hudbě při běhu máte?  :)

starý železniční most

nedávno dostavěný nejvyšší barák v ČR

Odpoledne jsem si pak dala šlofíka na sluníčku na zahradě. Přece jen na mě ta štreka trochu dolehla.
Jediným šrámem na tomto krásném dni je první letošní fialový nehtík, ve kterém mi teď v klidu nepříjemně tepe ... to asi protože mi cestou z kopce k Anthroposu hráli Offspring :)

14 komentářů:

  1. To musel být parádní výlet.. Krásný fotky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, to byl :) Ale cítím stehna, přitom tam nebyly žádný kopce.

      Vymazat
  2. Popsala jsi muj idealni vybeh. Uplne citim to nutkani vydat se po rozcestniku dal a objevovat nove cesty - tam u Svratky i v sobe. Ten klid a napeti, ktery clovek citi zaroven snad jenom venku pri behani. Pekny fotky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty jsi zase popsala přesně moje pocity :) Možná napětí bych u sebe nahradila zvědavostí :D Ta mě jednou možná dovede daleko :)

      Vymazat
  3. Hezky pěkně!!! Kolik Ti to dohromady dalo? :o Běhám taky bez muziky ale na dlouhé štreky po bezpečném asfaltu se hudba hodí, na dlouhé pomalé doporučuju audioknihy. Nemáš nutkání zrychlovat a když si dobře vybereš, tak je Ti líto, když trénink končí a nemůžeš poslouchat dál :) 24h na oválu??? Klobouk dolů!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ještě nech na hlavě :) Nevím moc do čeho jdu a možná budu (pár dní poté) litovat, ale už jsem s tím smířená a psychicky se připravuji :)
      Bylo to nakonec 26km. Dobrý tip s audioknihami! Ve čtení mám beztak deficit!

      Vymazat
    2. Mne se pro pomaly beh i pro chuzi (s kocarkem) osvedcily rozhlasovy hry Ceskyho rozhlasu, co mi kamarad stahnul do iPodu. Od pohadek pres klasicky autory po Cimrmany - presne jako Barborka: je mi vzdycky lito, ze uz musim domu...

      Vymazat
    3. Cimrmani to je super nápad!!! Jako jednu z prvních jsem poslouchala "The Long Run" a to je fakt síla, to si takhle kroužím Hvězdou a bulím u toho... Ráda poslouchám něco spojeného s během, je to takové dobře "nakopávací" :)

      Vymazat
    4. Zkus 'Dobyti severniho polu Cechem Nemcem' - kdyz jsem to poslouchala, tak jsem se rehtala (uricena), ze si kolemjdouci klepali na celo.

      Vymazat
    5. Holky, vy jste mě tak navnadily ... :) už se těším, až zase poběžím sama. To se mi ještě nestalo :) Akorát já dojáky nemůžu. Jak se mi stáhne hrdlo, nemůžu dýchat a to je u běhu potřeba :D Takže to vidím na humor a oddechovku. Díky!!!

      Vymazat
  4. :) Offspring jsou nebezpecny, to muzu potvrdit..:)
    To se mi libi.. vyrazit a najednou se cesta zacne prodluzovat.. vlnit.. Moje Deri by mohla vypravet..:).. vyrazime na 5-7km.. pekne se nam bezi a dobihame domu.. kouka na me vycitave:) na hodinkach 13.5... tak ji jdu chvili hladit.. a ona mi to zase odpusti..
    Behu zdar! 12:)

    OdpovědětVymazat
  5. Jo, všimla jsem si, že jste si dali se Stínem taky punkovej nářez :) Ještě že Deri neumí mluvit :) A že se spokojí s hlazením :)

    OdpovědětVymazat
  6. Taky jsem kdysi běhala ty dlouhé s muzikou, ale pak jsem začala běhat s Janou.Sice není moc mluvná a zpěvná, ale je to s ní taky fajn.Já to odkecám za obě.
    Ale nalákala jsi mně. Zítra běžím s fools garden.
    Pa a lehký krok!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsi mě dostala :) Prý já to odkecám za obě :D To je dobrá zkouška dechu! Jo jo, já jsem teď poslechu trochu propadla :)

      Vymazat