úterý 1. května 2012

Není nad běhání venku

Úterý = úseky. Dřív pro mě tato rovnice neplatila. Dřív = před Women´s Challenge. Pobíhala jsem si po lese, tempo přizpůsobovala terénu, bez ohledu na to, jaký je den. Pak jsem ale dostala tréninkový plán a pochopila, že mým nekoordinovaným výběhům je konec. Kupodivu jsem si zvykla docela rychle. Úseky jsem začala běhat na páse. Nemusím každou chvíli přepínat hodinky z tepové frekvence na stopky a obráceně. Vím přesně jaký mám zmáčknout čudlík, abych dosáhla 65, 75, 85 nebo 95% tepové frekvence a nemusím nic víc hlídat. Koukám u toho na Óčko a konečně znám nějaké klipy. Navíc si pak ještě zaposiluju břicho, ruce, záda ... prostě mi to začalo vyhovovat. Dnes je sice úterý, ale je státní svátek, takže do posilky nejdu. Navíc je nádherně. Vezmu to po rovince kolem řeky, tam bude větší chládek.


Vyrážím z Jundrova podél Svratky a řeka nezklamala. Je zde moc příjemně. V kapsičce papírek s časovými úseky a v hlavě odhodlání, jak budu měnit tempo podle plánu na lístečku. Ale znáte to. Tamhle ta cesta je hezčí, ještě zabočím tamhle a už jsem úplně jinde, než jsem původně chtěla být. Najednou běžím kolem muzea Antropos po nejfrekventovanější cyklostezce v Brně.

Byla fuška vyčíhnout si chvilku bez žádného cyklisty

Všude je plno lidí, ven vyšlo snad celé Brno. A jak začíná cesta stoupat, začínám slevovat ze svého plánu. Tady se nedá držet 65% maximálky. Vzdávám plán a pořádně se opřu do toho kopce. Mám v paměti, že je to dlouhé stoupání, já jsem ale za chvíli nahoře a navíc odměněna krásným výhledem.


Vydýchám se a běžím zpět. Míjím Jungle park, s lidmi zavěšenými na lanech mezi stromy.


Za chvíli jsem zase u řeky a zkouším znovu zrychlovat a zpomalovat, ale čas těch úseků už neměřím. Míjím  dnes už potřetí jednoho tatínka s malou holčičkou a slyším za sebou: "tati, ta paní nás pořád předbíhá". Jo jo, jde mi to dnes rychle. Hodina mi utekla jak nic. Mám ale pocit, že to závěrečné posilování bych neměla podceňovat. Tak si dávám ještě pár žabáků, kliků a sklapovaček u našich na zahradě :) Začíná mi docházet, že chodit teď v létě do posilovny, je pěkná blbost. Ať žije příroda!




10 komentářů:

  1. Tak a od zítřka už hezky polehoučku odpočívat! :))) Jo, jo ... "Maminko, proč ta paní běhá pořád dokola???" Přičemž dokola = hlavní cesta v parku Hvězda - kilák tam, kilák po dnuhé straně zpátky. Běhání zdar, předmaratonskému odpočinku zvlášť! ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pockej, mam jeste lepsi hlasku ze vcerejska (3x2 km okruh kolem rybnika): 'Mami, podivej na ty dve pani, porad zpomalujou. Asi uz je bolej nohy. Me by teda uz bolely. ..'

      Vymazat
  2. Vždyť já už se toho odpočinku nemůžu vlastně dočkat ;))) Ještě zítra 2 hoďky a už se to pěkně snižuje :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jooo, tak to jsme dvě. Zajíavé je, že čím blíž odpočinek, tím víc bych jedla ... jo a dneska už se mi zdálo o závodě, už aby bylo 13.! :)

      Vymazat
  3. Odpovědi
    1. netřeba smekat, třeba běhat :D
      Pzn. To říká ta pravá, kerá se bojí blížící se bouřky a místo tréninku sedí u počítače ;-)

      Vymazat
    2. hehe.. blizici bourky se bojim taky (proto vcera trenink nebyl) :-)))

      Vymazat
  4. Brno musí být na běhání dobré město.
    Ať se PIM podaří!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nejen na běhání :) Ale máš pravdu, kromě trochu průmyslového jihu je všude okolo les. Proto tady máme taky oblíbenou stovku - 100km okolo Brna, která se jde/běží za měsíc a já mám strašnou chuť ji zkusit. Ale bude to jen 14 dní po maratonu a pár dní před přechodem Králickýho Sněžníku, kam vyrážím. Tak nevím.

      Vymazat
  5. Kousek té trasy jsem si proběhla ještě když jsem neměla sádrovou botku. Je to tam fakt nádherné! Ono, když je pěkné počasí, je všude v přírodě líp, než v nejluxusnějším fitku!
    Už se na tebe těším v sobotu v Expu!

    OdpovědětVymazat