sobota 4. května 2013

Kroužení po Sahaře

"dráha"
Roky kolem ní běhám. Bez povšimnutí. Ani nevím proč, ale v nejmenším mě nenapadlo jít si zaběhat na dráhu. Když všude okolo mám krásnou přírodu, tak proč se točit po rovině na ovále. Dráhu jsem opustila už v dětství krátce poté, co jsem zjistila, že existuje něco, čemu se říká orientační běh. U toho jsem sice taky dlouho nezůstala, ale můj návrat k běhu v dospělosti, mířil do lesa.

Nedávno jsem si říkala, že nemám moc kontrolu nad tím, zda se mi snižuje tep. Pocitově ano, od podzimu se mnohé změnilo, běhá se mi teď lehčeji a rychleji. Ale jak to změřit, abych měla nějaký report pro pana doktora na příští kontrolu. Potřebuji delší časový úsek v pomalém tempu. To v terénu nepůjde. Docela dlouho mi trvalo, než mě napadla ta zarostlá dráha kousek od domu. Tak jsem ji dnes vzala na milost :)

občerstvovací stanice
Říkat tomuto zarostlému písečnému okruhu dráha, je trochu nadsázka. Je to spíš písečná cesta s pevným podkladem, občas zpestřená dolíky či trávou. Ale je to rovina.
Měřím první okruh, přesně 300m. Ještě asi 4 okruhy mi trvá, než mě napadne, že si mohu někam odložit láhev. Na takovou občerstvovací stanici holt nejsem zvyklá. Rychle ale zjišťuji, že je to jedna z největších výhod tohoto kroužení.

V uších mám divadelní představení Jaroslava Duška - Čtyři dohody a tak běžím zahloubaná do vtipně podaných, silných myšlenek a přestávám vnímat tempo i čas. Kroužím asi hodinu a hodinky říkají, že si držím něco málo přes 6 minut na kilometr a tepovku mám přitom pod 150. To je na mě, s TF max 220, velký úspěch. Ještě na podzim jsem se pod 150 tepů dostala tak leda v tempu 7:30, což už není běh. A tak mám radost. I tu dráhu už vidím jinak. Už se jí nebudu vyhýbat, naopak ji zařadím do svých výběhů. Dokonce jsem si ji i pojmenovala - Sahara.

moje nová kamarádka - Sahara
Když o tom tak přemýšlím, tak běžím tak nějak pozpátku. Teď teprve začínám objevovat základy :) Jako další krok, si dávám za cíl, naučit se pořádně běžeckou abecedu :)


9 komentářů:

  1. Čtyři dohody jsou na běhání super, to jsem ráda, že Tě to tak chytlo! Mě začala nějak lítat tepovka na začátku tréninku / závodu, tak se asi budu muset nechat jít zkontrolovat :( Pozdravuj na Sahaře :) Kroužení se Ti bude hodit ;) Aspoň budeš mít natrénováno i mentálně :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je sice dobrý vědět, na čem člověk je, ale někdy si říkám, že jsem tam chodila :) Stejně se běhání nevzdám :) Tak držím moc palce, buď ať ti to dobře dopadne, nebo ať se tepovka upraví, než tam vůbec půjdeš.
      Na kroužení už jen mluvené slovo. Při písničkách se neudržím a hrozně zrychluji :) Těším se, kolik takhle přečtu knih :)

      Vymazat
    2. Fajn, ze se ti osvedcilo mluveny slovo do sluchatek. Kultura ducha i tela v jednom :-).

      Vymazat
  2. Ty fotky jsou super... Maji neskutecnou atmosferu [samozrejme je to tim mistem] a behani na sahare me chytlo... to by se mi taky libilo...

    Asi si to taky dam nekdy do sluchatek, az budu nekde krouzit spoustu hodin..:)
    MSF! Drzim palce! 12:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Třeba někde v okolí takovou Saharu máš a ani o ní nevíš :) Tady ta zašlá, neudržovaná sportoviště, má člověk tendenci přehlížet :) Mám pocit, že si teď takové Sahary vybavuji snad ve všech okolních vískách poblíž Brna :)

      Jenom nesmíme vždycky po dočtení knihy zapomenout otočit směr, abychom z toho kroužení nezblbli :D

      Vymazat
  3. Musela jsem si tě konečně dát do sledování, protože mi ledacos uniklo! A to je škoda, protože tvé články jsou takové pozitivní a milé, že je škoda o ně přicházet

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ó děkuji :) Ono až bude reportáž z nějakého závodu (letos jsem ještě žádný neběžela!) tak to možná chytne trochu jiný směr :D

      Vymazat
  4. Príjemný článok, fajn fotky. A bežeckú abecedu tiež ovládam len v teoretickej rovine :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, obrázky jsem studovala, na videa koukala, ale když mně se do ní tak nechce :)

      Vymazat